VÅRE MEDLEMER

Norges Kristne Råd
Se listen av medlemssamfunn

NYHETSBREV

Nye Norges Kristne Råd
Flyktningenettverket
Global info

Rettferdskonferansen 2018

09.11.2018
«Aldri før har vi hatt en større mulighet til å gjøre en forskjell. Når vi trekker sammen, blir det umulige mulig», sa Misjonsalliansens Andreas Andersen i sin åpningstale.

Fredag 9. november ble Norges første Rettferdskonferanse avholdt på Sentralen i Oslo.

Salen summet av engasjerte mennesker fra kirker og kristne organisasjoner. Mange hadde valgt bort engangskoppen og plukket med seg gjennbrukskaffekopper som Fretex delte ut. Solveig Mollan, Ion Rasturnel og Torstein Kinn satte tonen med rumenske sanger, og Andreas Andersen gikk på scenen for å ønske oss velkommen med ordene "aldri før hatt vi hatt en større mulighet til å gjøre en forskjell". 

Morgenens første hilsen kom fra statsminister Erna Solberg. Hun snakket om viktigheten av sterke institusjoner i det nasjonale og internasjonale arbeidet med å bekjempe korrupsjon og jobbe for rettferdighet. Hun pekte på at klima setter store utfordringer for verdens utvikling, og at vi må holde trykket oppe i dette arbeidet. 

Fire spennende hovedinnledere fulgte opp. 

Moderator i Kirkenes Verdensråds sentralkomite, Dr. Agnes Abuom, holdt talen "A Clarion Christian Call to Justice and Peace: Ending Global Inequality and Climate injustice". Du kan lese hennes tale på Kirkenes Verdensråds nettsider. Ulikhet stammer fra menneskers grådighet, fra systemer og politikk for de mektige, og fra en kultur av utnytting og bruk av av ikke-bærekraftige ressurser, sa hun.

Søndagskolelærer, fredsforsker og tidlige etikksjef i Statens Pensjonsfond Utland, Henrik Syse, stilte spørsmål med hva rettferdighet er - og rettferdighet for hvem, og leder i Changemaker, Embla Regine Mathisen, holdt en kort og god innledning om klimarettferdighet.

 

"Fattigdom og urettferdighet forsvinner ikke av seg selv. Derfor er vi her."

Dette sitatet er hentet fra innledningen til leder for Misjonsalliansen i Brasil, Bebeto Araújo. Han var tydelig på at i møte med urettferdighet, velger Gud side, og fortalte om hvordan urettferdighet ser ut i Brasil. Han utfordret oss på Bibelens frigjørende budskap, og at Jesus var tydelig på at vi har ansvar for - og vi kan - bringe endring.

Når mennesker blir forandret kan de selv bli forandringsagenter, og det er viktig å være tydelig på at fattigdom som skyldes urettferdighet er et kall til handling. Å kjempe for rettferdighet er ikke et valg for oss kristne, det er et kall og et ansvar.

 

Design by InBusiness | Powered by i-tools.no